Palveluportin keittiöllä valmistuu päivittäin noin 440 ateriaa. Ruokaa valmistetaan moneen osoitteeseen ja dieettien myötä monena eri versiona. Ateriapalvelun tuella moni ikäihminen pystyy edelleen asumaan kotona.
Ajankohtaista
Uusimmat
Kysely
A-
A+
Palveluportin keittiöllä valmistuu päivittäin noin 440 ateriaa. Ruokaa valmistetaan moneen osoitteeseen ja dieettien myötä monena eri versiona. Ateriapalvelun tuella moni ikäihminen pystyy edelleen asumaan kotona.
Terhi Rintala
Palveluportin keittiöllä työpäivä käynnistyy puoli seitsemältä. Kun kello lyö kymmenen, Palveluportin ovet aukaistaan ja ensimmäiset asiakkaat tulevat odottelemaan, että lounasaika alkaa.
– He seuraavat meidän puuhiamme ja juttelevat tuttujensa kanssa. Se on yhteistä oleilua ennen ruokailua, kuvailee ruokapalveluesimies Tarja Koskiniemi.
Palveluportti on nimensä mukaisesti palvellut Jalasjärven ikäihmisiä yli 35 vuoden ajan. Se kokoaa laajasti eläkeläis- ja potilasjärjestöjä saman katon alle. Alusta asti on ollut mahdollista tulla ruokailemaan ja seurustella samalla muiden kanssa.
– Meidän ruokasalimme tarkoituksena on virkistäyminen ja yksinäisyyden poistaminen. Yksinäisyys on monelle tätä päivää. Toivon, että tämä säilyy jatkossakin matalan kynnyksen paikkana, johon kuka tahansa voi tulla.
Palveluportin ruokasaliin ovat tervetulleita syömään kaikki eläkeläiset. Lounashinta on eläkeläisiltä 7,40 euroa.
Ruokailijoiden lukumäärässä näkyy piikki torstaisin, jolloin Palveluportissa vietetään yhdistysten järjestämiä ohjelmapäiviä. Moni käy syömässä ennen päivän ohjelman alkamista. Myös järjestöjen omat päivät sekä talon virkistystoiminta (jumpat ja käsityöpiirit) lisäävät ruokailijoiden määrää.
Ruokalistaa ei ole nähtävissä netissä, mutta sen saa pyytämällä Palveluportin keittiöltä. Ruokalistan pohjana käytetään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ruokapalveluiden ruokalistarunkoa, mistä ruokapalveluiden keittiöt tekevät oman ruokalistan huomioiden asiakkaiden toiveet.
– Meillä on listalla joitakin omiakin, kuten piimävelli. Se on meidän asiakkaillemme tärkeä.
Arkilounaan ja ikäihmisten ateriapalvelun asiakkaiden lisäksi henkilökunta valmistaa ruoan myös Iloniemikotiin, vammaisten asumispalveluyksikkö Perhoseen ja dementiakoti Toiskaan. Toimintakeskuksen väki kävelee ruokailemaan Palveluporttiin tien toiselta puolelta. Lähetti vie ruokaa Jalasjärven terveysasemalle sekä asiakkaille että henkilökunnalle.
– Keskeisin ryhmä ovat kuitenkin asukkaat eri yksiköissä ja ateriapalvelua käyttävät. Hyvinvointialueen henkilökunnasta moni syö nykyään eväitä, joten heidän varaansa ei valmistuskeittiötä voi rakentaa.
Iloniemikodilla ja Jalasjärven terveysasemalla on palvelukeittiöt, joissa kummassakin työskentelee yksi henkilö. He kuuluvat Palveluportin keittiön 12-henkiseen työyhteisöön.
Päivittäin valmistetaan noin 440 ateriaa. Se vaatii suunnitelmallisuutta ja hyvää aikataulutusta.
– Tehtävät kiertävät. Edellisen päivän tehdyillä valmisteluilla on iso merkitys.
Lisätyötä kertyy erilaisista dieeteistä. Palveluportilla tehdään paljon rakennemuunnettua ruokaa, jota osa ikäihmisistä tarvitsee. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ruokalistalla olevasta ruoasta tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan pehmeää tai sileää. Kaiken voi soseuttaa, myös vihersalaatin.
Keittiössä on kiertävät roolit. Yksi toimii pääkokkina, joka valmistaa lounaan lämpimän ruoan. Toinen on dieettikokkina, jonka tehtävänä on myös valmistella ateriaa seuraavaksi päiväksi, jolloin hän siirtyy pääkokiksi.
Päivälliskeittäjä huolehtii seuraavan päivän jälkiruoasta ja on pääkokin apuna. Pakkaaja kokoaa lähetyksen ja pakkaa kaikki elintarvikkeet palvelukeittiötä varten. Kaksi työntekijää keskittyy salaattien valmistamiseen.
– Torstai ja perjantai ovat kiireisimmät päivät, kun valmistetaan ateriapalveluun viikonlopunkin ateriat. Kylmäkokki tekee silloin viikonlopun kylmät ateriat, kotiateriat sekä palvelukotien päivälliset ja iltapalat.
Tarja Koskiniemi sanoo, että roolituksen täytyy olla tosi selkeä.
– Jos se ei ole selvää, jotain jää tekemättä. Meillä on hyvä työporukka ja kaikki auttavat toisiaan. Se on tärkeää tällaisessa isossa keittiössä.
Ateriapalvelu on maksullinen palvelu.
– Siihen pääsee asiakaspalveluohjaajan kautta. Tiettyjen kriteerien on täytyttävä, jotta ateriapalvelun saa.
Välillä Palveluporttiin tulee suoria yhteydenottoja niiltä, jotka haluaisivat itselleen ateriapalvelun.
– Joudun sanomaan heille, että se ei onnistu suoraan asioimalla.
Ateriapalvelun avulla mahdollistetaan ikäihmisille kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Aamun ensimmäinen kuljetus lähtee matkaan vartin yli yhdeksän ja viimeinen puoli kahdeltatoista. Palveluportilla pakataan 65 mustaa laatikkoa, joissa olevat ruoat merkitään tarkasti.
– Kuljettaja ei voi tietää rasian päältä, onko joku ateria gluteeniton. Meidän tehtävämme on varmistaa se, että oikea ateria menee oikealle ihmiselle.
Asumisyksiköihin tehdään ruokaa viisi kertaa päivässä aamupalasta iltapalaan, myös viikonloppuisin. Tällä hetkellä ateriapalvelussa ruokaa viedään asiakkaille viitenä päivänä viikossa. Perjantaisin toimitetaan myös viikonlopun lounaat.
– Arkipäivinä lounaat viedään lämpiminä. Viikonlopun ateriat lämmitetään itse.
Se vaatii erikseen jäähdytyskalustoa, jotta valmistetut ateriat saadaan viilennettyä nopeasti.
– Sitä tarvitaan nyt lisää, kun Kurikan terveyskeskuksen ja Jalasjärven keittiöt yhdistyvät ja pakattavan ruoan määrä lisääntyy.
Tarja Koskiniemi on ollut aikaisemmin esimiehenä Kurikassa, joten Kurikan sote-keskuksen keittiön henkilöstö on entuudestaan tuttua.
– Siellä on mukavia ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö kyllä sujuu.
Ajankohtaista
Uusimmat
Kysely
A-
A+
Palveluportin keittiöllä valmistuu päivittäin noin 440 ateriaa. Ruokaa valmistetaan moneen osoitteeseen ja dieettien myötä monena eri versiona. Ateriapalvelun tuella moni ikäihminen pystyy edelleen asumaan kotona.
Terhi Rintala
Palveluportin keittiöllä työpäivä käynnistyy puoli seitsemältä. Kun kello lyö kymmenen, Palveluportin ovet aukaistaan ja ensimmäiset asiakkaat tulevat odottelemaan, että lounasaika alkaa.
– He seuraavat meidän puuhiamme ja juttelevat tuttujensa kanssa. Se on yhteistä oleilua ennen ruokailua, kuvailee ruokapalveluesimies Tarja Koskiniemi.
Palveluportti on nimensä mukaisesti palvellut Jalasjärven ikäihmisiä yli 35 vuoden ajan. Se kokoaa laajasti eläkeläis- ja potilasjärjestöjä saman katon alle. Alusta asti on ollut mahdollista tulla ruokailemaan ja seurustella samalla muiden kanssa.
– Meidän ruokasalimme tarkoituksena on virkistäyminen ja yksinäisyyden poistaminen. Yksinäisyys on monelle tätä päivää. Toivon, että tämä säilyy jatkossakin matalan kynnyksen paikkana, johon kuka tahansa voi tulla.
Palveluportin ruokasaliin ovat tervetulleita syömään kaikki eläkeläiset. Lounashinta on eläkeläisiltä 7,40 euroa.
Ruokailijoiden lukumäärässä näkyy piikki torstaisin, jolloin Palveluportissa vietetään yhdistysten järjestämiä ohjelmapäiviä. Moni käy syömässä ennen päivän ohjelman alkamista. Myös järjestöjen omat päivät sekä talon virkistystoiminta (jumpat ja käsityöpiirit) lisäävät ruokailijoiden määrää.
Ruokalistaa ei ole nähtävissä netissä, mutta sen saa pyytämällä Palveluportin keittiöltä. Ruokalistan pohjana käytetään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ruokapalveluiden ruokalistarunkoa, mistä ruokapalveluiden keittiöt tekevät oman ruokalistan huomioiden asiakkaiden toiveet.
– Meillä on listalla joitakin omiakin, kuten piimävelli. Se on meidän asiakkaillemme tärkeä.
Arkilounaan ja ikäihmisten ateriapalvelun asiakkaiden lisäksi henkilökunta valmistaa ruoan myös Iloniemikotiin, vammaisten asumispalveluyksikkö Perhoseen ja dementiakoti Toiskaan. Toimintakeskuksen väki kävelee ruokailemaan Palveluporttiin tien toiselta puolelta. Lähetti vie ruokaa Jalasjärven terveysasemalle sekä asiakkaille että henkilökunnalle.
– Keskeisin ryhmä ovat kuitenkin asukkaat eri yksiköissä ja ateriapalvelua käyttävät. Hyvinvointialueen henkilökunnasta moni syö nykyään eväitä, joten heidän varaansa ei valmistuskeittiötä voi rakentaa.
Iloniemikodilla ja Jalasjärven terveysasemalla on palvelukeittiöt, joissa kummassakin työskentelee yksi henkilö. He kuuluvat Palveluportin keittiön 12-henkiseen työyhteisöön.
Päivittäin valmistetaan noin 440 ateriaa. Se vaatii suunnitelmallisuutta ja hyvää aikataulutusta.
– Tehtävät kiertävät. Edellisen päivän tehdyillä valmisteluilla on iso merkitys.
Lisätyötä kertyy erilaisista dieeteistä. Palveluportilla tehdään paljon rakennemuunnettua ruokaa, jota osa ikäihmisistä tarvitsee. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ruokalistalla olevasta ruoasta tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan pehmeää tai sileää. Kaiken voi soseuttaa, myös vihersalaatin.
Keittiössä on kiertävät roolit. Yksi toimii pääkokkina, joka valmistaa lounaan lämpimän ruoan. Toinen on dieettikokkina, jonka tehtävänä on myös valmistella ateriaa seuraavaksi päiväksi, jolloin hän siirtyy pääkokiksi.
Päivälliskeittäjä huolehtii seuraavan päivän jälkiruoasta ja on pääkokin apuna. Pakkaaja kokoaa lähetyksen ja pakkaa kaikki elintarvikkeet palvelukeittiötä varten. Kaksi työntekijää keskittyy salaattien valmistamiseen.
– Torstai ja perjantai ovat kiireisimmät päivät, kun valmistetaan ateriapalveluun viikonlopunkin ateriat. Kylmäkokki tekee silloin viikonlopun kylmät ateriat, kotiateriat sekä palvelukotien päivälliset ja iltapalat.
Tarja Koskiniemi sanoo, että roolituksen täytyy olla tosi selkeä.
– Jos se ei ole selvää, jotain jää tekemättä. Meillä on hyvä työporukka ja kaikki auttavat toisiaan. Se on tärkeää tällaisessa isossa keittiössä.
Ateriapalvelu on maksullinen palvelu.
– Siihen pääsee asiakaspalveluohjaajan kautta. Tiettyjen kriteerien on täytyttävä, jotta ateriapalvelun saa.
Välillä Palveluporttiin tulee suoria yhteydenottoja niiltä, jotka haluaisivat itselleen ateriapalvelun.
– Joudun sanomaan heille, että se ei onnistu suoraan asioimalla.
Ateriapalvelun avulla mahdollistetaan ikäihmisille kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Aamun ensimmäinen kuljetus lähtee matkaan vartin yli yhdeksän ja viimeinen puoli kahdeltatoista. Palveluportilla pakataan 65 mustaa laatikkoa, joissa olevat ruoat merkitään tarkasti.
– Kuljettaja ei voi tietää rasian päältä, onko joku ateria gluteeniton. Meidän tehtävämme on varmistaa se, että oikea ateria menee oikealle ihmiselle.
Asumisyksiköihin tehdään ruokaa viisi kertaa päivässä aamupalasta iltapalaan, myös viikonloppuisin. Tällä hetkellä ateriapalvelussa ruokaa viedään asiakkaille viitenä päivänä viikossa. Perjantaisin toimitetaan myös viikonlopun lounaat.
– Arkipäivinä lounaat viedään lämpiminä. Viikonlopun ateriat lämmitetään itse.
Se vaatii erikseen jäähdytyskalustoa, jotta valmistetut ateriat saadaan viilennettyä nopeasti.
– Sitä tarvitaan nyt lisää, kun Kurikan terveyskeskuksen ja Jalasjärven keittiöt yhdistyvät ja pakattavan ruoan määrä lisääntyy.
Tarja Koskiniemi on ollut aikaisemmin esimiehenä Kurikassa, joten Kurikan sote-keskuksen keittiön henkilöstö on entuudestaan tuttua.
– Siellä on mukavia ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö kyllä sujuu.
Ajankohtaista
Uusimmat
Kysely